“Een werkdag is voor mij geslaagd als alles wat van mij verwacht wordt gelukt is”

Dahoud Shmody

Dahoud Shmody is Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (MSMH) bij Combi-Ster. Hij werkt nu ruim 3,5 jaar bij de productieafdeling. Wij voelden hem aan de tand over zijn werk. Wat doet hij allemaal? En nog belangrijker wat vindt hij van zijn werk?

Wat doe je allemaal als MSMH?

Mijn functie houdt in dat wij het gebruikte instrumentarium van ziekenhuizen op onze afdeling reinigen, desinfecteren, wassen en steriliseren. Daarna wordt het naar de klant teruggestuurd.

In principe ben ik betrokken bij het hele proces hiervan. Het ligt eraan waar je wordt ingepland. Als je bij de desinfectieruimte staat ben je de eerste die het instrumentarium ziet zodra het eenmaal binnen is gekomen. Het instrumentarium wordt daar volledig volgens een protocol behandeld. Daarna wordt het gewassen in een speciale wasmachine. Dit is het proces in het kort, maar in werkelijkheid komt er natuurlijk veel meer bij kijken. Je hebt te maken met veel details en het ligt er ook aan welk instrument behandeld wordt.

Als we klaar zijn in de desinfectieruimte gaan we (en het instrumentarium via doorgeef wasmachine) naar de schone ruimte. Daar wordt het instrumentarium uit elkaar gehaald en worden de netten gecontroleerd op functionaliteit, reinheid en compleetheid. Als de netten goed en volledig zijn zoals de klant het wil, worden ze ingepakt in speciaal inpakpapier. Dan krijgen de netten een sticker met de verpakkingsdatum. Daarna wordt het gesteriliseerd in de autoclaafruimte.

Is jouw werk vooral individueel of is het echt als een team?

Wij doen het fysieke werk met een team van 35 man. We hebben twee ploegen. Eén ploeg draait van 07.00 tot 15.30 uur en de ander draait van 14.30 tot 23.00 uur. Je krijgt een rooster van vier weken. Veel mensen hebben een voorkeur voor een avonddienst of juist een ochtenddienst en het lukt vaak ook om dan ingeroosterd te worden waar je wilt. Elke ploeg heeft ook een coördinator die controleert hoe het proces verloopt. Diegene kijkt of alles soepel en volgens de regels verloopt totdat het product aan de klant geleverd wordt.

Dahoud Shmody

Hoe is de sfeer binnen het team?

De sfeer is verschillend. Je hebt jongere mensen en je hebt wat oudere mensen, dat maakt het team heel veelzijdig. Over het algemeen zijn het wel leuke collega’s hoor haha. Je hebt op persoonlijk gebied wel verschillen, je kan met de ene beter praten dan met de andere. Dat heb je natuurlijk overal wel. Maar uiteraard werken we gewoon goed professioneel samen om de producten op tijd en kwalitatief goed weer terug naar de klant te kunnen brengen. De samenwerking is professioneel maar ook gezellig.

Wat maakt uw baan zo leuk?

Wat ik leuk vind aan het werk is de structuur. Al zijn de werkhandelingen dagelijks hetzelfde, toch heb je altijd een uitdaging. Dit kan een spoednet zijn bijvoorbeeld. Het volledige proces (van de klant naar de klant) duurt zo’n vier tot zes uur. Als het net snel weer geleverd moet worden, moet er goed overlegd worden onderling én met de coördinator. Er moeten dan prioriteiten gesteld worden. Het wordt echter nooit chaotisch, je weet wat je doet en wat je taken zijn. Je weet in welke ruimte je staat en wat er daar van je wordt verwacht. Het kan druk zijn maar het blijft altijd systematisch. Alhoewel het door de coronapandemie wel wat rustiger is geworden. Er worden natuurlijk veel operaties uitgesteld of niet uitgevoerd. Mensen durven ook vaak niet meer naar het ziekenhuis te gaan, omdat ze bang zijn voor een coronabesmetting of omdat ze de zorg niet willen belasten. Daardoor is het rustiger geworden bij ons.

Dahoud Shmody

Hoe ben je bij Combi-Ster terecht gekomen?

Ik zat eerst bij een ander bedrijf, Medifort, waar ik vergelijkbaar werk deed. Uiteindelijk moest ik daar door bezuinigingen op de zorg weg. Toen ben ik gaan solliciteren en ben ik hier terechtgekomen. Gelukkig maar want ik ben hier blij en tevreden. Ik ben blij met mijn werk, ik heb leuke collega’s en het werk zelf is ook leuk. De meeste ziekenhuizen hebben hun eigen Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA). Wat zo leuk is aan Combi-Ster is dat het een zelfstandige CSA is. Een eigen bedrijf met een eigen parkeerplaats en een eigen gebouw. Je hebt wat meer vrijheid. Je hebt minder contact met de buitenwereld, maar meer contact met de chauffeurs en andere collega’s.

Wanneer is een werkdag voor jou geslaagd?

Een werkdag is voor mij geslaagd als alles wat van mij verwacht wordt gelukt is. Als de klant tevreden is, en alles op tijd is geleverd. Het kan wel een zware werkdag zijn. Je bent de hele dag op de been en fysiek veel aan het doen. Aan het einde van de dag ben je wel moe en dan ben ik blij als alles gelukt is en ik rustig naar huis kan om te relaxen. Maar toch is een werkdag zo voorbij en nooit saai.

Wat zeg je tegen mensen die dit werk misschien willen gaan doen?

Wij zoeken nog steeds mensen. We zijn ook een leerbedrijf dus bij ons kun je alle kneepjes van het vak leren. De opleiding duurt twee jaar, je werkt vier dagen per week en je gaat één dag per week naar school. Daarna heb je een mooi diploma. Je kunt overal werken in elk ziekenhuis, niet alleen in Nederland maar overal ter wereld. Het is een internationaal erkend ROC-diploma, je hebt een goeie toekomst en een goede baanzekerheid. Daarom nodig ik iedereen uit, jong en oud, met een lagere of hogere opleiding, met een migratieachtergrond, iedereen. Het is makkelijk om te leren en het is leuk werk. Ik hoop erg dat er nieuwe mensen bij ons willen komen werken. Kom maar hoor!