‘Ik vind het mooi dat ik iets voor de patienten kan betekenen.’

By 01/11/2017 Geen categorie
Dwayne Kogeldans

In het Reinier de Graaf gasthuis staat Dwayne Kogeldans (28) in zijn blauwe pak bij zijn computer. Hij werkt hier als frontofficemedewerker OK en ook al doet hij dat nog maar zes maanden, hij heeft de functie al goed in de vingers. ‘Ik ben elke dag blij dat ik dit werk mag doen.’

Hoe ziet je dag eruit?

‘Als ik binnenkom kleed ik me eerst om. Het pak dat ik draag is hetzelfde als dat van de medewerkers op de OK. Dat heeft te maken met de hygiënevoorschriften. Ik zit altijd alleen op deze werkplek, hier scan ik de netten (de bakjes met instrumenten, red.), zodat ze in het systeem komen te staan. De hele dag door komen er tafels met gebruikte netten en instrumentarium binnen. Die tafels ruim ik dan op, afval in de bakken en bloed in de ‘Tonto’. Dat is een apparaat dat bloed en plastic recyclet. De netten gaan in de transportkarren die dan op worden gehaald door de chauffeur. Doordat ik alles inscan, kan ik via de computer zien waar alle schone en vuile netten en instrumenten zijn. Ook bij Combi-Ster kunnen ze zo alle netten en instrumenten traceren. Zo kunnen ze een specifiek net vinden en volgen en raken we niks kwijt. Zo gaat het dan de hele dag door. Ik heb hier ook een extra voorraad met schoon instrumentarium voor als er iets extra’s nodig is.’

‘Soms gaat het snel. Bij een grote ingreep komen er meerdere netten en grote tafels tegelijkertijd binnen. Dan zie je wat er allemaal tijdens een operatie wordt gebruikt.’

Kun je ertegen dat je bloederige instrumenten terugkrijgt?

‘In het begin was het even wennen maar nu kan ik er heel goed tegen. Je ziet van alles. Hier zie ik echt wat er overblijft na een operatie, zoals weefselonderdelen, botresten en bloed. Als je net gegeten hebt is dat soms even slikken (lacht). Maar ik vind het interessant en ik kan er nu goed tegen.’

Wat vind je leuk aan je werk?

‘Verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid. Ik werk hier eigenlijk helemaal alleen. Dat vind ik prettig. Dat je iets voor een ander kan en mag betekenen vind ik mooi. De patiënten zelf zien je natuurlijk niet maar het is toch een stukje verantwoordelijkheid dat de instrumenten schoon aankomen en klaar zijn voor gebruik.’

‘Ik ben voorzichtiger geworden’

Ben je door dit werk bewuster van wat er met je gebeurt tijdens een operatie?

‘Ja, je eetpatroon en je levensstijl verandert wel. Ik ga graag naar de sportschool en nu ga ik wel anders met mijn spieren om. Ik ben voorzichtiger geworden.’

Wat vind je zo leuk aan werken voor Combi-ster?

‘Ik ben heel blij dat zij mij deze kans hebben gegeven om te laten zien dat ik dit aankan. Eigenlijk heb ik geen ervaring op dit gebied – ik heb een logistieke achtergrond – maar zij gaven me toch het vertrouwen en de kans.’

‘Combi-Ster gaf mij de kans en het vertrouwen.’

 Waar zie je jezelf over vijf jaar?

‘Dit is een opstart en ik zou graag meer willen leren. Meer opleidingen volgen over het sterilisatieproces. Hoe de netten schoon worden gemaakt en de instrumenten in elkaar worden gezet. Er is nog veel te leren voor mij maar ik voel me ook prettig bij het Reinier de Graaf. De betrokkenheid vanuit het ziekenhuis maakt dat ik me hier ook wel heel erg thuis voel. Op dit moment is dit dus de ideale plek voor mij maar ik hoop dat ik me verder kan ontwikkelen. Ik sta nog maar aan het begin.’