“Een fout is een kans om iets te verbeteren”

By 16/02/2018 Nieuws
Rahdjoudi Benschop

Bij CombiSter is het mogelijk om een leer-werktraject te volgen. Maar hoe gaat dat nou in zijn werk is dat niet ontzettend zwaar? Rahdjoudi Benschop (25), leerling medewerker steriele medische hulpmiddelen vertelt. 

Rahdjoudi BenschopWat voor studie doe je?

Rahdjoudi: ‘Officieel is de titel “leerling medewerker steriele medische hulpmiddelen.” Eigenlijk studeer ik om medewerker te worden op een CSA. De studie duurt twee jaar. In februari 2018 ben ik hopelijk klaar. Eigenlijk doe ik nu al hetzelfde als een medewerker steriele medische hulpmiddelen, maar daarnaast studeer ik dus.’

Hoe is werken en studeren verdeeld?

‘Ik ga één dag in de week naar school en ik werk nu ook avonddiensten, maar in het begin werk je alleen de dagdiensten.’

Rahdjoudi BenschopIs werken en studeren tegelijk niet moeilijk?

‘Soms wel. Je hebt wel een soort inwerkperiode, dan begin je met een beetje makkelijke netten; de basisnetten. Op school krijg je opdrachten om in het begin de basis van de instrumenten te leren. Je hoeft niet meteen alles te weten natuurlijk. Je leert dan bijvoorbeeld hoe een naaldvoerder is opgebouwd en uit welke onderdelen een schaar bestaat. Je leert de basisverschillen tussen de instrumenten en vanaf daar ga je steeds verder en worden de opdrachten en je werk hier moeilijker.’

Hoe ben je bij deze opleiding terecht gekomen?

‘Ik was altijd al geïnteresseerd in werken in de zorg. Ik wilde iets betekenen in de zorg. Ik ben bij ziekenhuizen op de websites gaan kijken wat ze te bieden hadden. Bij het Reinier de Graaf werken ze met “Volg je hart” en via die organisatie kreeg ik advertenties. Zo kwam ik meer te weten over de CSA, want ik wist niet dat het een apart vak was. Dus door dat “Volg je hart-programma” ben ik bij deze opleiding uitgekomen en ik vind het ontzettend leuk.’

Hoe ziet je dag eruit?

‘Als je aan het begin van je dienst binnenkomt, kleed je je eerst om naar OK-kleding en dan ligt het eraan of je naar de desinfectieruimte gaat of naar de schone ruimte. In de schone ruimte draag je een lichtblauw pak en in de desinfectie een donkerblauw. Als je omgekleed bent, ga je naar beneden en meld je je bij de teamleider. Aan het begin van de dag hebben we een werkstart. Dan evalueren we; kijken hoe alles loopt en hoe alles is gegaan in de andere diensten. We bespreken eventuele fouten die zijn gemaakt en de mogelijkheden tot verbeteringen en dan gaan we aan het werk.’

Hoe gaat dat bespreken van de fouten?

‘Het gaat in een goede sfeer. We zien elkaar, het bedrijf als een team. Als één iemand iets fout doet, wordt die persoon niet bestraffend toegesproken. Een fout betekent alleen dat er iets te verbeteren valt of dat er iets niet duidelijk is. Een fout is een kans om te verbeteren. We bespreken hoe we kunnen voorkomen dat de fout zich herhaald. De bespreking is altijd progressief en positief. We proberen vooruit te gaan en te zorgen dat het goed komt.’

Hoe groot is je team?

‘Eigenlijk zie ik CombiSter als één groot team. We hebben ongeveer 55 mensen op de werkvloer, denk ik (lacht). Iedereen is inzetbaar op alle taken. Als medewerker steriele medische hulpmiddelen doe je alles wat er beneden op de werkvloer gebeurd.’

Doe je de hele dag hetzelfde werk?

‘Nee, dat wisselt. Aan het begin van je dienst heb je één taak en de andere helft van de dienst heb je een andere taak. Het is wel afwisselend. Er zijn genoeg taken om het echt goed af te kunnen wisselen.’

Wat vind je het interessantst aan dit werk?

‘Dat het zo afwisselend is. Al zit je elke dag op dezelfde plek, je hebt toch elke dag dat het weer een beetje anders loopt. Vandaag sta ik bijvoorbeeld bij de autoclaaf en de JIT (“just in time”, red.), andere dagen maak ik netten en ben ik bezig met drogen, dus netten uit de wasmachine halen, dan sta ik weer in de desinfectieruimte. Zo zijn er veel verschillende taken. Soms moet ik naar de endoscopie-afdeling in het Reinier de Graaf en daar heb je dan weer verschillende taken. Verder wisselt ook het programma op de OK, daarop moeten wij natuurlijk anticiperen. Dus je werkt niet elke dag op dezelfde wijze en niet elke dag met dezelfde instrumenten, dat houdt het levendig en leuk.’

Rahdjoudi BenschopWat vind je van CombiSter als bedrijf?

‘Het is een bedrijf dat kijkt naar vooruitgang en probeert vooruit te gaan. Niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook voor de werknemers. Ze zorgen dat het goed gaat met de werknemers en dat je het naar je zin hebt. Als er een mogelijkheid is tot verbetering wordt dat besproken. We hadden aan het begin van het jaar bijvoorbeeld een gesprek met de bedrijfsleider. Alle medewerkers hadden een kort gesprek over hoe je het vindt gaan en wat er verbetert kan worden. Dat is opgeschreven en waar het mogelijk was, zijn de verbeteringen echt uitgevoerd. Tuurlijk konden sommige dingen niet direct, maar het wordt in ieder geval allemaal besproken. Verder hebben we hebben een boek in de kantine waar je je ideeën op kunt schrijven.’

Hoe is het om leerling te zijn bij CombiSter?

‘Ik heb naar mijn zin hier en als leerling word ik altijd geholpen. Als ik ergens tegenaan loop dan krijg ik altijd hulp van een collega. Iedereen is heel behulpzaam. Mijn leer-werktraject verloopt heel soepel omdat ik echt hulp krijg van mijn collega’s om mijn taken uit te voeren. Als ik schoolopdrachten heb, krijg ik ook de mogelijkheid om eraan te werken. Dan krijg ik bijvoorbeeld een aantal studie-uren. Ik heb echt de ruimte om mijn studie voort te zetten, dat vinden ze hier heel erg belangrijk. Ze denken met me mee en staan achter mij en mijn studie. Dat voelt goed.’

Inmiddels is Rahdjoudi geslaagd voor zijn opleiding en krijgt hij binnenkort zijn diploma. Van harte gefeliciteerd, Rahdjoudi!