Onderzoek naar verstrekking van hulpmiddelen

By 25/04/2015 mei 27th, 2015 Nieuws
hulpmiddelen

De verstrekking van hulpmiddelen kan veel beter. Dat vindt minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Ze stelt een aantal onderzoeken in naar de verstrekking van hulpmiddelen, zoals incontinentiemateriaal en glucosemeters.

Niet goed
De verstrekking van hulpmiddelen via de zorgverzekeraar bespaart de premiebetaler dan wel veel geld, maar volgens Schippers gaan een aantal dingen nog niet goed, zei ze tegen de Tweede Kamer tijdens een algemeen overleg over dit onderwerp.

Gebrekkige controle
Daarmee bedoelt Schippers de gebrekkige controle die Europese instanties uitvoeren op hulpmiddelen, de onvoldoende transparantie over waarom zorgverzekeraars voor bepaalde hulpmiddelen kiezen en doelt ze op een betere registratie van hulpmiddelen.

Controle
De kwaliteit van hulpmiddelen staat de laatste maanden wel meer ter discussie. Het tv-programma Radar liet zien dat Europese keuringsbureaus het niet altijd zo nauw nemen met de keuring. Zo werden bijvoorbeeld mandarijnennetjes goedgekeurd als bekkenbodemmatjes. Diabetesvereniging Nederland (DVN) pleit voor strenge toelatingseisen voor bloedglucosemeters. Op dit moment is er geen onafhankelijke kwaliteitscontrole. De DVN is van mening dat het gevaar bestaat dat er glucosemeters op de markt komen die niet betrouwbaar zijn.