Reinier de Graaf eerste ziekenhuis met operatierobot in regio Haaglanden

By 03/02/2016 Nieuws

Reinier de Graaf is het eerste ziekenhuis in de regio Haaglanden die de Da Vinci, een operatierobot die chirurgen helpt om moeilijke ingrepen via een kijkoperatie kan verrichten bij prostaatkanker.

Incontinentie en impotentie
De operatierobot verkleint bijvoorbeeld het risico op incontinentie en impotentie bij mannen van wie de prostaat vanwege prostaatkanker moet worden verwijderd. Het apparaat bevat 3D-beelden, zodat de chirurg beter zicht heeft in het operatiegebied. De allernieuwste versie van de Da Vinci Robot wordt mogelijk gemaakt door Stichting Phoenix.

Dicht bij huis
Uroloog John van der Hoeven: “Nu hebben mannen uit Delft, Den Haag en omringende gemeenten de mogelijkheid dicht bij huis een prostaatverwijdering te ondergaan. Tot dusver stelden wij alleen de diagnose en moest de patiënt voor behandeling naar Rotterdam of Amsterdam. Het apparaat is ook geschikt voor operaties bij nier- en blaaskanker.”

Precieze bewegingen
Een van de voordelen van de operatierobot is dat de armen van het apparaat meer bewegingsvrijheid heeft dan de polsbewegingen van een chirurg. Daarnaast heb je nooit te maken met licht bewegende of trillende handen. Daardoor kan de robot de meest precieze bewegingen uitvoeren. Voor de patiënt betekent dat dat je minder pijn kan hebben na de operatie, dat er minder bloedverlies is, een sneller herstel, een korter ziekenhuis verblijf en minder littekens. Daarnaast zorgt de operatierobot ervoor dat je minder kans hebt op erectiestoornissen en urineverlies.

Betere vormen van zorg
De Da Vinci vervangt het werk van de chirurg niet, maar moet gezien worden als een high-tech verlengstuk van de arm van de chirurg. Carina Hilders, directeur medische zaken van Reinier de Graaf: “Reinier de Graaf is een van de topklinische ziekenhuizen in ons land. Die status houdt onder meer in dat voortdurend wordt gestreefd naar nóg betere vormen van zorg. Mede dankzij de Da Vinci robot kunnen wij de beste zorg in de nabije omgeving bieden.”

 

Bron: Reinier de Graaf

Leave a Reply