Studiereis naar Tuttlingen op 14, 15 en 16 november 2018

By 29/11/2018 Nieuws
Studiereis Tuttlingen

Op woensdagochtend 14 november vertrokken we om kwart over acht met een luxe touringcar vanuit Zwolle naar Tuttlingen voor een studiereis. Na een rit van een goede elf uur (inclusief pauze en lunch) kwamen we aan bij Charly’s hotel te Tuttlingen. Inchecken, koffer naar de kamer en vervolgens met de gehele groep naar de Ierse pub. Een uitstekende plek om heerlijk te eten, bij te komen van de lange reis en goede gesprekken te voeren.

Donderdag vroeg op. Om kwart voor acht gingen we lopend naar de fabriek van D. Braun. Na krap 20 minuten kwamen we daar aan. Allereerst kregen we een presentatie en een film over de ontstaansgeschiedenis van D.Braun/Aesculap. Daarna volgde de tour. Eerst het laboratorium waar men liet zien hoe ze het staal aan strenge testen onderwierpen. Vervolgens een lange maar zeer interessante ronde door de fabriek. Vrijwel al het instrumentarium wordt met de hand gemaakt. Van de kleinste boortjes tot de grootste naaldvoerders en alles ertussenin. Een ervaren instrumentmaker maakt bijvoorbeeld ruwweg 30 naaldvoerders per maand.

Tijd voor lunch. Zoals onze docent reeds had aangegeven (alleen al de lunch is de moeite waard) was de lunch overvloedig en heerlijk.

De plek waar implantaten worden gemaakt was indrukwekkend. Dijbeenimplantaten die met een gigantische pneumatische smidsehamer met een kracht van 1.100 ton uit het staal worden geslagen. De smid zelf doet het fijne werk.

Op de reparatieafdeling werd ons geleerd hoe men omgaat met reparaties. Hier is duidelijk geworden dat een instrumentmaker niet alleen eerst drie jaar in opleiding moet, maar daarna ook eerst een aantal jaar instrumenten moet maken alvorens naar de reparatieafdeling te kunnen. Met veel geduld en kunde gaan de instrumenten als nieuw naar de klant. Het instrument is alleen als gerepareerd te herkennen aan de aanduiding ‘ATS’ gevolgd door het jaar en de maand. Deze wordt in het instrument gefreesd.

Hierna volgde een rondleiding door het distributiecentrum. Een gigantisch geautomatiseerd centrum. Duizelingwekkend om te zien.

Als één na laatste volgde een klinische les met betrekking tot het onderhoud en functiecontrole van het instrumentarium. Elk instrument heeft zijn eigen manier om gecontroleerd te worden. Sommigen zijn echter niet praktisch toe te passen op een CSA. Een biopsietang testen met een stukje karton levert meer stof op dan wenselijk. Wel leerzaam om al die verschillende wijzen te zien en te doen.

Als laatste brachten we een bezoek aan de showroom. Daar liggen meer dan 7.000 unieke instrumenten om bekeken en aangeraakt te mogen worden. Het bedrijf maakt meer dan 120.000 verschillende instrumenten. Wat in de showroom ligt is dus maar een fractie van wat het bedrijf D. Braun in zijn mars heeft.

Rond de klok van zes uur liepen we door het centrum van Tuttlingen weer terug naar het hotel. Een uurtje om even een beetje bij te komen om dan ons te begeven naar Vincentz kelder. Een alleraardigst eetcafé. Ook hier lekker gegeten. De vermoeidheid zat er goed in want het merendeel ging bijtijds terug naar de hotelkamer.

Vrijdagochtend vroeg op want om kwart over zeven werd de reis naar huis aangevangen. Na een lange dag stak ik in de avond rond de klok van tien uur mijn huissleutel in het slot en was ik thuis. De gehele reis was vermoeiend maar zo ontzettend leerzaam en indrukwekkend dat ik het niet alleen een ieder absoluut kan aanraden maar zeker zelf nog eens terug zou willen.

Arnold van der Kammen

[vc_empty_space]

Een fotoimpressie van de studiereis

[vc_empty_space]