30 jaar Combi-Ster

30 jaar Combi-ster

30 jaar Combi-Ster

Hoera! Combi-Ster bestaat sinds deze zomer al 30 jaar! Drie collega’s die vanaf het begin betrokken zijn bij Combi-Ster vertellen hier meer over. Jan Eekhout van het Reinier de Graaf Gasthuis en twee veteranen binnen Combi-Ster: Jan Brehler en Alex Bosman. Hoe hebben zij de oprichting van Combi-Ster ervaren? Wat is er allemaal veranderd?

Wat was jouw rol bij de oprichting van Combi-Ster?

Jan Eekhout: “Ik ben de persoon die zich op het financiële gedeelte richt bij het Reinier de Graaf Gasthuis. Het Reinier de Graaf en het Diaconessenhuis in Voorburg hadden de sterilisatiewerkzaamheden uitbesteed aan het bedrijf Stericentrum West. Na 1,5 jaar bleek dat dat bedrijf niet goed draaide op financieel en organisatorisch gebied. Het stond op het punt om te vallen, dus wij waren genoodzaakt om dat bedrijf over te nemen. Geen sterilisatie betekent geen operatiekamers en geen operatiekamers betekent geen patiënten opereren, met alle gevolgen van dien. Voor de medewerkers van Stericentrum West was het in die tijd een schok, omdat ze van de ene op de andere dag overgenomen werden. De mensen waren bang dat ze hun baan kwijt waren. Gelukkig is al het personeel overgenomen en niemand ontslagen. Ze gingen er zelfs op vooruit, omdat ze onder een andere CAO kwamen te staan. Zo is Combi-Ster ontstaan.”

Jan Brehler: “Wij waren allebei al in dienst bij de vorige eigenaar, Stericentrum West. We waren daar twee jaar in dienst toen het bedrijf werd overgenomen door Combi-Ster. We zijn nu al zo’n 32 jaar in dienst en hebben al 32 jaar lol. Voor het personeel was de overname ook beter. We gingen naar een betere CAO. Financieel ging iedereen erop vooruit en de secundaire arbeidsvoorwaarden waren ook stukken beter.”

Waren er verder nog voordelen?

Jan Eekhout: “Het diaconessenhuis in Voorburg was een heel klein ziekenhuis met 225 bedden. Een paar jaar na de oprichting van Combi-Ster (in 1991) was het Diaconessenhuis op zoek naar een fusiepartner in de Haagse regio. Ze waren in onderhandeling met een paar ziekenhuizen maar dat verliep moeizaam. De toenmalige directrice, mevrouw Neleman, is in gesprek gegaan met Combi-Ster en de directeur van het Reinier de Graaf Gasthuis, de heer Kersten. Toen de onderhandelingen met de Haagse ziekenhuizen definitief niet doorgingen, is de fusie van het Diaconessenhuis en Reinier de Graaf Gasthuis aan de Combi-Ster vergadertafel verwezenlijkt.”

30 jaar Combi-ster

Wat is er veranderd na de overname?

Jan Eekhout: “Wat een grote rol speelt is dat Combi-Ster in eigen beheer is. Als je een extern bedrijf inhuurt zijn het externe mensen in plaats van collega’s. Sinds de overname zijn het allemaal collega’s geworden, waardoor de dynamiek is veranderd. Aan het steriliseren van medische apparatuur en instrumenten worden altijd hoge eisen gesteld, en terecht. Een arts wil gelijk kunnen beginnen met een operatie als hij of zij de operatiekamer binnenkomt. Alles wat gebruikt wordt, moet goed zijn. Dat lukt niet altijd op tijd. Deze problemen veranderde door de overname van hun probleem naar een gezamenlijk probleem. Door de jaren heen zijn deze problemen veel minder geworden, en daarmee wordt de samenwerking tussen de ziekenhuizen en Combi-Ster ook steeds beter.”

Alex Bosman: “Voor mij persoonlijk was het duidelijk zichtbaar dat er vanuit de ziekenhuizen ineens wat meer mogelijk was. Door de veranderde dynamiek van leverancier naar collega ging alles veel soepeler en werd de samenwerking beter. Vanuit het Reinier de Graaf kwamen een paar mensen ook bij ons in dienst. Die mensen wisten de wegen van het Reinier de Graaf natuurlijk beter te bewandelen dan wij, dus zo liep alles net wat soepeler. Na de overname is Combi-Ster ook door de jaren heen een stuk groter geworden. Zo zijn we bijvoorbeeld begonnen met twee chauffeurs en hebben we nu meer dan vijf chauffeurs. Daarnaast zijn er door de jaren heen wat ziekenhuizen bijgekomen en ook een paar weggegaan. Toen we 30 jaar geleden hier begonnen hadden we drie wasmachines, dat zijn er ondertussen acht geworden. We hadden één sterilisator en nu wel drie. Ook verbruiken we nu ongeveer drie keer zoveel gas, water en licht. Dat zegt allemaal wel genoeg over hoe we zijn gegroeid.”

30 jaar Combi-ster
30 jaar Combi-ster

Oude archieffoto’s toen Combi-Ster gereed werd gemaakt, voordat de CSA geplaatst kon worden.