Monique Rietveld

Wat doe je als medewerker steriele medische hulpmiddelen (MSMH)?

By | Nieuws | No Comments

Wat doet een ziekenhuis na een operatie of onderzoek op een poli met alle pincetten, scharen, boren, zagen, schroeven en overige instrumenten? Eenmaal gebruikt zijn ze vuil, niet meer steriel en kunnen ze kapot zijn. Een operatie start nooit zonder instrumenten die 100% werken en steriel zijn. Als medewerker steriele medische hulpmiddelen zorg je daarvoor. Een belangrijke functie dus, want zonder schone, juiste en werkende instrumenten kan er geen operatie of onderzoek op een poli plaatsvinden.

Zodra een operatie afgerond is, reinig en desinfecteer jij de gebruikte instrumenten. Vervolgens verpak en steriliseer je ze, zodat ze klaar liggen voor de volgende operatie. Bij alles wat je doet, is het superbelangrijk dat je volgens vaste richtlijnen werkt. Stel je eens voor wat er kan gebeuren als een chirurg opereert met instrumenten die niet steriel zijn! Een patiënt kan besmet raken met een ziekte of infectie. Dat wil je niet. Zelf wil je natuurlijk ook niet besmet raken. Daarom werk je heel secuur en draag je altijd handschoenen, een mondkapje en een operatiepak.

Gebruikelijk is dat je op een dag regelmatig van werkplek wisselt. Zo blijft je werk afwisselend en blijf jij scherp om je werk zorgvuldig te kunnen blijven doen. Als MSMH heb je te maken met operatieassistenten, artsen en verpleegkundigen. Zij vertrouwen erop dat jij hen instrumenten levert die schoon en steriel zijn en goed functioneren. Sommige ziekenhuizen hebben een eigen sterilisatieafdeling, andere besteden dit uit aan een sterilisatiebedrijf. Het verschilt daarom per ziekenhuis waar je werkt. In ieder geval werk je vooral met je MSMH collega’s samen.

Hoe is het patiëntencontact?

Als MSMH heb je geen patiëntencontact. Achter de schermen zorg je ervoor dat er steriele en werkende instrumenten voor de operateur klaarliggen.

Bekijk het zelf!

Robin & Parisa, medewerkers van Combister, vertellen over hun beroep.

Bekijk de video en je weet de antwoorden op alle vragen!

Meer weten?

Hier vind je alle info over het leerwerktraject Medewerker steriele medische hulpmiddelen.

Bron: Volg je hart

Diploma Alana en Arnold

Gefeliciteerd Alana en Arnold met jullie diploma

By | Nieuws | No Comments

In september 2017 zijn Alana en Arnold begonnen met de tweejarige MBO 3 opleiding MSMH (Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen).

Gedurende twee jaar reisden ze elke woensdag met de trein naar het Deltion College in Zwolle en eind juni hebben zij hun diploma in ontvangst mogen nemen.

Op school kregen ze les in de theorie en bij Combister deden ze praktijkervaring op, waardoor ze gaandeweg het vak hebben aangeleerd.

Na diplomering blijven beiden werkzaam bij Combister. Naast hun dagelijkse werkzaamheden gaan ze zich inzetten als werkbegeleiders, om op hun beurt weer kennis over te dragen aan de nieuwe leerlingen.

ISO 9001:2015 kwaliteitscertificaat

ISO 9001:2015 certificaat weer behaald

By | Nieuws | No Comments

Combister heeft het kwaliteitscertificaat ISO 9001:2015 weer behaald. Wij zijn al jaren in het bezit van ISO certificaten maar dit is de tweede volgens de nieuwe norm ISO 9001:2015 en daar zijn wij heel trots op.

Met alle collega’s hebben we wederom actief gewerkt aan de processen op uitvoering en management. De bewustwording van de kwaliteit van onze dienstverlening voor onze klanten en de samenwerking dragen bij aan de verbetering van onze processen.

Combister geeft veel aandacht aan risicomanagement. Dat is precies waar de nieuwe norm onder andere ook de nadruk op legt. Dit is een integraal onderdeel van onze organisatie en laat zien wat er gebeurt als er wordt afgeweken van de kwaliteitseisen.

De nieuwe normen zijn opgesteld in de kenmerkende High Level Structure (HLS). Dit zorgt ervoor dat de normen eenvoudig geïntegreerd en gecombineerd kunnen worden met het beleid en daarmee geïmplementeerd kunnen worden in onze bedrijfsvoering.

SBB Combister erkend leerbedrijf

Combister erkend als een van de betere leerbedrijven

By | Nieuws | No Comments

Studenten krijgen de beste praktijkopleiding met uitzicht op een baan en bedrijven beschikken nu en in de toekomst over de vakmensen die ze nodig hebben. Dat zijn de doelen van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Ze erkennen en begeleiden de leerbedrijven waar studenten terechtkunnen voor een stage of leerbaan van goede kwaliteit. Ze maken afspraken over wat de student moet weten en kunnen om een diploma of mbo-certificaat te behalen. Ze leveren feiten en cijfers, zoals de kans op stage, leerbaan en werk of trends en ontwikkelingen in de sector. En ze adviseren de minister van OCW over de aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt.

Onlangs hebben wij de adviseur praktijkleren van de SBB op bezoek gehad. MBO Rijnland heeft Combister voorgedragen als één van de betere leerbedrijven in de regio voor het opleiden van Medewerkers Steriele Medische Hulpmiddelen. De opleiding is met afronding van een diploma op MBO-3 niveau.

In het gesprek is gesproken over de structuur van de opleiding, zowel op school als in de praktijk, de leerlingen, de werkbegeleiders en het leerklimaat. Aan het eind van het gesprek heeft de adviseur een kleine plaquette (zie foto) achtergelaten die wij een mooi plaatsje bij de voordeur hebben gegeven, zodat duidelijk is voor iedereen dat Combister een erkend leerbedrijf is.

Studiereis Tuttlingen

Studiereis naar Tuttlingen op 14, 15 en 16 november 2018

By | Nieuws | No Comments

Op woensdagochtend 14 november vertrokken we om kwart over acht met een luxe touringcar vanuit Zwolle naar Tuttlingen voor een studiereis. Na een rit van een goede elf uur (inclusief pauze en lunch) kwamen we aan bij Charly’s hotel te Tuttlingen. Inchecken, koffer naar de kamer en vervolgens met de gehele groep naar de Ierse pub. Een uitstekende plek om heerlijk te eten, bij te komen van de lange reis en goede gesprekken te voeren.

Donderdag vroeg op. Om kwart voor acht gingen we lopend naar de fabriek van D. Braun. Na krap 20 minuten kwamen we daar aan. Allereerst kregen we een presentatie en een film over de ontstaansgeschiedenis van D.Braun/Aesculap. Daarna volgde de tour. Eerst het laboratorium waar men liet zien hoe ze het staal aan strenge testen onderwierpen. Vervolgens een lange maar zeer interessante ronde door de fabriek. Vrijwel al het instrumentarium wordt met de hand gemaakt. Van de kleinste boortjes tot de grootste naaldvoerders en alles ertussenin. Een ervaren instrumentmaker maakt bijvoorbeeld ruwweg 30 naaldvoerders per maand.

Tijd voor lunch. Zoals onze docent reeds had aangegeven (alleen al de lunch is de moeite waard) was de lunch overvloedig en heerlijk.

De plek waar implantaten worden gemaakt was indrukwekkend. Dijbeenimplantaten die met een gigantische pneumatische smidsehamer met een kracht van 1.100 ton uit het staal worden geslagen. De smid zelf doet het fijne werk.

Op de reparatieafdeling werd ons geleerd hoe men omgaat met reparaties. Hier is duidelijk geworden dat een instrumentmaker niet alleen eerst drie jaar in opleiding moet, maar daarna ook eerst een aantal jaar instrumenten moet maken alvorens naar de reparatieafdeling te kunnen. Met veel geduld en kunde gaan de instrumenten als nieuw naar de klant. Het instrument is alleen als gerepareerd te herkennen aan de aanduiding ‘ATS’ gevolgd door het jaar en de maand. Deze wordt in het instrument gefreesd.

Hierna volgde een rondleiding door het distributiecentrum. Een gigantisch geautomatiseerd centrum. Duizelingwekkend om te zien.

Als één na laatste volgde een klinische les met betrekking tot het onderhoud en functiecontrole van het instrumentarium. Elk instrument heeft zijn eigen manier om gecontroleerd te worden. Sommigen zijn echter niet praktisch toe te passen op een CSA. Een biopsietang testen met een stukje karton levert meer stof op dan wenselijk. Wel leerzaam om al die verschillende wijzen te zien en te doen.

Als laatste brachten we een bezoek aan de showroom. Daar liggen meer dan 7.000 unieke instrumenten om bekeken en aangeraakt te mogen worden. Het bedrijf maakt meer dan 120.000 verschillende instrumenten. Wat in de showroom ligt is dus maar een fractie van wat het bedrijf D. Braun in zijn mars heeft.

Rond de klok van zes uur liepen we door het centrum van Tuttlingen weer terug naar het hotel. Een uurtje om even een beetje bij te komen om dan ons te begeven naar Vincentz kelder. Een alleraardigst eetcafé. Ook hier lekker gegeten. De vermoeidheid zat er goed in want het merendeel ging bijtijds terug naar de hotelkamer.

Vrijdagochtend vroeg op want om kwart over zeven werd de reis naar huis aangevangen. Na een lange dag stak ik in de avond rond de klok van tien uur mijn huissleutel in het slot en was ik thuis. De gehele reis was vermoeiend maar zo ontzettend leerzaam en indrukwekkend dat ik het niet alleen een ieder absoluut kan aanraden maar zeker zelf nog eens terug zou willen.

Arnold van der Kammen

Een fotoimpressie van de studiereis

Certificaat ISO 9001:2015

CombiSter gecertificeerd volgens ISO 9001:2015

By | Nieuws | No Comments

CombiSter is trots op het behalen van de laatste kwaliteitseisen volgens ISO 9001:2015. Met alle collega’s hebben we actief gewerkt aan de processen op uitvoering en management. Tevens heeft bewustwording van de kwaliteit van onze dienstverlening voor onze klanten en de samenwerking bijgedragen aan verbetering door samenwerking.

De nieuwe ISO-normen zorgen voor een betere integratie van kwaliteits- en management binnen de strategie van de organisatie.

CombiSter heeft veel aandacht gegeven aan risicomanagement, dat is precies waar de nieuwe norm onder andere ook de aandacht op legt. Dit is een integraal onderdeel van de organisatie en laat zien wat er gebeurt als er wordt afgeweken van de kwaliteitseisen.

De nieuwe normen zijn opgesteld in de kenmerkende High Level Structure (HLS). Dit zorgt ervoor dat de normen eenvoudig geïntegreerd en gecombineerd kunnen worden met het beleid en daarmee geïmplementeerd kunnen worden in onze bedrijfsvoering.

Jubilarissen

Gefeliciteerd Jaco, Tiko en Valentino!

By | Nieuws | No Comments

Het is toch altijd bijzonder als we jubilarissen hebben die zo lang bij ons werken. In 2018 zijn onze twee medewerkers Jaco van der Vaart en Tiko Karjantiko 25 jaar in dienst en onze medewerker Valentino Martodikromo is 12,5 jaar in dienst. Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op.

BBQ 2018Wij hebben voor die gelegenheid op zaterdag 8 september een BBQ georganiseerd op het Combi-Ster terrein om een feestelijk tintje hieraan te geven. De jubilarissen hebben VVV bonnen, een bloemetje en niet te vergeten de gouden Reinier de Graaf speld ontvangen.

Valentino 12,5 jaar jubileumOmdat Valentino niet bij de BBQ aanwezig kon zijn hebben wij hem de maandag aansluitend in de middag alsnog in het zonnetje gezet waarbij hij bloemen en VVV bonnen heeft mogen ontvangen.