“Ik vind het heel belangrijk dat je als team de klus met elkaar klaart en het ook leuk hebt.”

Combi-Ster Annemiek Ketting

Annemiek Ketting is coördinator op de afdeling endoscopie. Deze afdeling reinigt de endoscopen die gebruikt worden voor onderzoeken in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Ze is daarnaast ook werkzaam bij Combi-Ster.

Hoe ben je bij Combi-Ster terechtgekomen?

Dat is eigenlijk via het Reinier de Graaf ziekenhuis gegaan, waar ik werkte – en nog steeds werk – op de afdeling endoscopie, toen we nog het oude ziekenhuis werkten. In 2015 is er een nieuw ziekenhuis gebouwd. De afdeling endoscopie is hiermee veel groter geworden, met allemaal andere afdelingen erbij dus toen kon ik het niet meer in mijn eentje doen. Na deze verandering heeft Combi-Ster mij ‘overgenomen’. Het team van Combi-Ster is toen ook bij het Reinier de Graaf ziekenhuis gaan werken op de afdeling endoscopie en dat doen we nog steeds. Iedereen moest in die tijd ingewerkt worden en ik was gelukkig van veel zaken op de hoogte. Er is een vast team en wij werken nu met drie collega’s op één dag. We hebben een rooster waarop staat of je bij Combi-Ster werkt of bij de endoscopieafdeling. Onze groep bestaat uit ongeveer twaalf personen, dus niet iedereen van Combi-Ster werkt ook bij endoscopie.

Wat doe je allemaal als coördinator endoscopie?

Ik ben het aanspreekpunt op de afdeling mocht er iets zijn, of iets verkeerd gaan. Ik maak ook de roosters voor het team. Ik coördineer tussen de andere afdelingen of alles klopt, of alle scopen binnenkomen bijvoorbeeld. In Naaldwijk heeft Reinier de Graaf een behandelcentrum zitten waar ook scopen heen moeten. Ik regel hoe we dat doen met de bakken waar de scopen inzitten, de tijden van vervoer en het vervoer zelf samen met de KNO afdeling. Verder doen we met het team dat uit drie personen bestaat hetzelfde op de afdeling, zoals het desinfecteren van de scopen die binnenkomen. Binnenkort krijgen we nieuwe droogkasten, waar de scopen in gedroogd worden. Dat is ook een punt waar we vergaderingen over hebben: Hoe gaan wij dat doen? Waar moeten de scopen inkomen? Hoe gaat dat bij ons in zijn werk? Daar denk ik ook in mee. Ik overleg ook met de afdeling klinische fysica, waar de scopen heengaan als ze kapot of lek zijn. We maken daarvoor de papieren in orde en overleggen met die afdeling wat er aan de hand is. Daarna wordt de scope gerepareerd of opgestuurd.

Waarom ben je dit werk gaan doen?

Ik ben er ingerold via mijn buurvrouw, die op de afdeling endoscopie werkte. Ik had er zelf nog nooit van gehoord. Ze zochten collega’s om scopen te reinigen en desinfecteren. Toen was het ziekenhuis nog heel klein en hadden we nog maar twee kamers, dus dat kon ik makkelijk in mijn eentje af. In die tijd had je er nog geen opleiding voor nodig. Toen het nieuwe ziekenhuis er kwam, was ik wel al aan het werk op de endoscopie maar had ik nog geen diploma. Ik heb een opleiding MSMH gedaan van twee jaar, zodat ik met diploma mijn werk officieel kan blijven doen. Ik ben inmiddels 58 jaar, maar ben superblij dat het me drie jaar geleden gelukt is. Endoscopie is maar een klein onderdeel van de opleiding maar ik heb er alsnog nieuwe dingen geleerd, je pakt er altijd wel wat dingen van mee.

We hebben trouwens ook één keer per jaar een bijscholingscursus die gegeven wordt door Combi-Ster om iedereen op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen. Of er komt iemand van Olympus, waar wij onze scopen vandaan hebben, die komt vertellen wat de nieuwe ontwikkelingen zijn met de scopen of de machines waar de scopen ingaan. Dat is ook leuk om te doen, zo blijven we goed up-to-date.

Wat vind je zo leuk aan de endoscopieafdeling?

Het is heel overzichtelijk, niet te ingewikkeld en in het ziekenhuis waar ik al 17 jaar rondloop. Hoe drukker het is, hoe fijner ik werk. We hebben normaal gesproken zes kamers in gebruik. Soms als het rustig is door vakanties of nu door corona zijn er bijvoorbeeld twee kamers actief. Dan heb ik het zelf ook rustiger. Als het druk is heb ik veel te doen. De één belt dat hij een scope hier nodig heeft en de ander belt dat hij een scope daar nodig heeft. Ik kan er goed op inspelen om dat goed te regelen, dat vind ik leuk. Het reinigen van een scope duurt alles bij elkaar, met de voorreiniging erbij, zo’n 45 minuten, 30 minuten in de machine en dan met de voorreiniging en dergelijke erbij nog 15 minuten extra. Je blijft lekker bezig, het werk is ook afwisselend gelukkig.

Heb je veel contact met klanten?

Klanten zijn bij ons onder andere de endoscopieafdeling, de urologieafdeling en de KNO-afdeling (keel neus oor). De endoscopieverpleegkundigen hebben de scopen nodig en wij zorgen ervoor dat hun werk soepel kan verlopen. Wij zetten alles in karretjes klaar, ze hebben ook weleens een spoedgeval, waar ze een extra scope voor nodig hebben die we dan weer voor ze klaar moeten zetten. Je blijft de hele dag wel met ze communiceren, over wat ze nog nodig hebben en dat soort dingen. We hebben ook twee klanten van buitenaf, die zelf hun spullen komen brengen en halen bij ons. Daar reinigen wij de scopen voor.

Hoe is de sfeer op de werkvloer?

De collega’s op onze afdeling hebben er echt voor gekozen om dit werk te doen. Dus je hebt een team die het ook echt leuk vindt. Sommige mensen hebben er wat mee en anderen niet, maar het team wat er nu staat is een leuk gezellig team. Je staat twee dagen bij de endoscopieafdeling en dan drie dagen bij Combi-Ster, dus die afwisseling is ook weer erg leuk. Leerlingen die bij Combi-Ster de opleiding doen leiden wij op. Sommigen vinden het harstikke leuk om te doen en die blijven dan en worden in het team opgenomen. Het is van jong tot oud en dat maakt het allemaal heel erg leuk. We hebben bijvoorbeeld twee mensen in het team die binnenkort met pensioen gaan, maar ze vinden het nog steeds leuk om te komen. Ik vind het heel belangrijk dat je als team de klus met elkaar klaart en het ook leuk hebt. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en nu met het coördineren vind ik het nog leuker geworden.