Het sterilisatieproces bij Combister

_MG_6067Na elke operatieve ingreep moeten de medische hulpmiddelen getransporteerd, gereinigd, gecontroleerd, samengesteld, verpakt en gesteriliseerd worden. Dit hele proces wordt door Combister uitgevoerd.

Transport
Combister beschikt over twee vrachtwagens, een bestelbus en een personenauto om de medische hulpmiddelen te transporteren. Dagelijks transporteren onze chauffeurs de medische hulpmiddelen getransporteerd van, naar en tussen de verschillende klanten van Combister. Na gebruik worden de medische hulpmiddelen in een gesloten transportkar gedaan. De transportkarren worden getransporteerd naar Combister.

Reiniging
Bij Combister worden de medische hulpmiddelen voorbehandeld voor het machinale reinigingsproces. Alle medische hulpmiddelen worden opengelegd, waarna de medische hulpmiddelen met een lumen worden doorgespoten. Erg vervuilde medische hulpmiddelen worden met een douchekop schoon gespoten. Na dit proces gaan de medische hulpmiddelen in een ultrasoon bad. Na het ultrasoneren worden de medische hulpmiddelen in een desinfectiemachine geplaatst, waarna ze thermisch gedesinfecteerd worden. Medische hulpmiddelen met een lumen worden op een speciale manier bevestigd in de desinfectiemachine, zodat ook de binnenzijde gedesinfecteerd wordt.

_MG_6059Samenstellen en controleren
Nadat de medische hulpmiddelen gedesinfecteerd zijn, moeten ze opnieuw worden gecontroleerd op reinheid, compleetheid en functionaliteit. Dit noemen we samenstellen. Wanneer alle medische hulpmiddelen gecontroleerd zijn, worden ze verpakt en krijgen ze een sticker met gegevens, waaronder de instrumentnaam, de samensteldatum en de steriel tot-datum op. Na het verpakken zijn de medische hulpmiddelen klaar voor sterilisatie.

Sterilisatie
Combister steriliseert zijn medische hulpmiddelen door middel van stoom. De stoom wordt verwarmd tot 134 graden en door deze temperatuur worden de micro-organismen afgedood. Het proces van steriliseren duurt ongeveer 2 uur, dit is inclusief de benodigde afkoelperiode van de medische hulpmiddelen. Na het sterilisatieproces worden de medische hulpmiddelen weer in transportkarren geplaatst, klaar voor verzending naar de klant.

Afbeelding_Grafiekje