“Als BHV’er moet ik garant staan voor de veiligheid van de mensen op de werkvloer”

BHV'er Hervé Agbo

Hervé Agbo (45) werkt al bijna 8 jaar lang bij Combi-Ster en is als bedrijfshulpverlener (BHV) inzetbaar. Hij staat als BHV’er garant voor de veiligheid binnen Combi-Ster. Hoe zorgt hij hiervoor? En wat vindt hij van zijn werk?

Kun je kort vertellen wat het betekent om BHV’er te zijn?

Een BHV’er binnen Combi-Ster let altijd op obstakels die een gevaar kunnen vormen en op de mensen op de werkvloer. We hebben met het BHV-team ook 1 á 2 keer per jaar een cursus over de ontruiming van het pand in het geval van brand. Daarin wordt behandeld wat je als eerste moet doen bij brand, wat er allemaal moet gebeuren en hoe je dit doet. Als BHV’er moet ik garant staan voor de veiligheid van de mensen op de werkvloer. Dat is in het kort wat wij doen.

Wat leer je bij zo’n cursus?

De cursussen hebben we bij het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft met het hele BHV-team. Daar heb je een speciale locatie voor brandoefeningen. We krijgen dan ongeveer een maand van tevoren te horen wanneer de cursus moet plaatsvinden. Dan gaan we ons voorbereiden. Als we daar zijn, stelt de persoon die verantwoordelijk is voor de planning vragen die je moet beantwoorden. En als je deze niet juist beantwoordt, corrigeert hij je. We krijgen dan ook een herhaling van het protocol bij calamiteiten. Hoe en welke deuren moet je openmaken of sluiten? Hoe blus je? En wanneer moet je stoppen met blussen en jezelf in veiligheid brengen?

Hoe gaat het in zijn werk als het brandalarm afgaat?

Als het brandalarm gaat, dan moet iedereen gelijk naar buiten en verzamelen op een afgesproken plek. De BHV’ers controleren of iedereen het pand verlaten heeft. Daarna gaan we de oorzaak van het alarm zoeken. Als we die eenmaal gevonden hebben, bellen we de alarmcentrale opnieuw en vertellen we wat er aan de hand is. We werken met een team van in totaal acht BHV’ers om te verzekeren dat er altijd twee BHV’ers aanwezig kunnen zijn, zodat we bij calamiteiten ook goed kunnen samenwerken. Eentje houdt zich dan bijvoorbeeld buiten bezig (die gaat ook naar die gezamenlijke plek en gaat de mensen tellen) en de ander kijkt of er nog mensen in het gebouw zijn. We zorgen dus eerst dat iedereen compleet is, daarna gaan we achter de oorzaak van de melding aan.

Vind je het fijn om deze kennis ook buiten werktijden om te hebben?

Jazeker. Kijk, het is niet alleen bij Combi-Ster maar ook bij mij thuis dat ik deze kennis kan gebruiken. Mocht er thuis iets gebeuren dan weet ik goed hoe ik moet handelen. Ik kan naast het controleren van calamiteiten ook eerste hulpverlenen natuurlijk. Ook als ik op straat loop en er gebeurt iets met iemand kan ik eerste hulpverlenen en die persoon helpen. Ik vind het heel fijn om mensen te helpen. Je kunt het leven van iemand redden. Die persoon heeft ook een familie die hem niet zou willen missen. Het is gewoon een fijn gevoel om te weten wat je moet doen. Je doet iets om de maatschappij te helpen.

Doe je nog meer bij Combi-Ster naast BHV’er zijn?

Naast BHV’er zijn, ben ik ook werkbegeleider van leerlingen van Combi-Ster. Ik leer ze hoe ze op een veilige manier kunnen werken. Op de werkvloer zijn er natuurlijk een hoop mensen om je heen, dus alles wat je doet moet je op een veilige manier doen om andere mensen niet in gevaar te brengen. Ik breng de leerlingen de benodigde kennis bij over veilig werken. Binnenkort gaan we er ook voor zorgen dat iedereen binnen Combi-Ster weet hoe je een AED moet gebruiken. Zodat er niet gewacht hoeft te worden tot er een BHV’er is op het moment dat er iets gebeurt. Dat zijn namelijk hele kostbare seconden die je verliest. Zo kunnen we ook buiten Combi-Ster weer levens redden. Dat onze werknemers ook iemand op straat kunnen redden met een AED. Dit soort plannen bespreken we dan tijdens maandelijkse vergaderingen. Hierin bespreken we wat er goed en niet goed gaat, en wat we kunnen verbeteren.

Waarom ben je BHV’er geworden?

De kans werd mij aangeboden door mijn praktijkopleider en ik vond het wel een mooie ‘baan’ dus ik ben daar toen voor gegaan. En het is gewoon leuk om te doen. Het is leuk om mensen te helpen en iets positiefs bij te dragen aan de maatschappij.