“Alle extra vrije tijd zal wel een beetje vreemd zijn, maar het went vast snel”

Jacqueline Bouwer

Sterilisatieassistente Jacqueline Bouwer (66) is per 15 maart 2023 met pensioen gegaan. Ze heeft 22 jaar lang bij Combi-Ster gewerkt. Naast sterilisatieassistente is ze ook moeder van een dochter en oma van twee kleinkinderen. Wat zijn haar plannen nu zij met pensioen is en hoe kijkt ze terug op haar periode bij Combi-Ster?

Waarom ga je eigenlijk met pensioen?

Ik ben 22 jaar sterilisatieassistent geweest, dat is best een lange tijd. Het zegt wel dat ik het erg naar mijn zin heb gehad. Ik stop ook zeker niet omdat ik de werkomgeving zat ben of iets dergelijks maar ik stop gewoon omdat mijn lijf het zat is en met pensioen mag.

Hoe ben je bij Combi-Ster begonnen?

Ik ben ooit begonnen aan de opleiding tot sterilisatieassistent via een vriendin van mij, zij heeft mij een beetje binnengehaald. In het begin waren er nog wel twijfels of vriendinnen op de werkvloer wel zo verstandig was, maar wij hadden gewoon de afspraak met elkaar gemaakt dat wij op de werkvloer altijd professioneel zouden zijn. Op deze voorwaarden ben ik begonnen en dat is al die tijd ook harstikke goed gegaan. Zo ben ik er een beetje ingerold en daarna ben ik begonnen met de opleiding. Het voordeel was dat ik tegelijkertijd met het volgen van de opleiding ook kon werken. Fulltime werken én een opleiding volgen was wel even pittig maar ik heb me er doorheen geslagen.

Ben je al die tijd sterilisatieassistent geweest?

Ja en met plezier. Als sterilisatieassistent sta je in de desinfectieruimte, daar stop je bijvoorbeeld de netten in de wasmachine. Daarna worden ze in de schone ruimte uit de wasmachine gehaald en worden de netten opgemaakt. Ook heb je werkzaamheden als autoclaveren en lamineren. Dat hoort allemaal bij het takenpakket van een sterilisatieassistent. Je werkt in tijdvakken van vier uur. ‘s Morgens kun je in desinfectieruimte beginnen om 7.00 uur en daar sta je dan tot 11.30 uur. Na de lunch werk je met autoclaven of lamineer je. Afwisseling hierin is belangrijk omdat het ook zwaar werk is.

Wat vond je zo leuk aan het werk?

Eigenlijk alles, al heb ik de netten inmiddels wel gezien haha. Maar desinfectie was echt mijn ding. Daar stond ik het liefst. Ik werkte op het laatst nog drie halve dagen. Op de werkvloer zelf had ik mijn eigen taken, maar ik stond altijd met één of twee collega’s. Gezellig voor een praatje met elkaar of even overleggen. Het contact onderling is altijd goed geweest.

Je bent ziek geweest. Hoe combineerde je je ziekte met het werk?

Zes jaar geleden kreeg ik de diagnose slokdarmkanker. Daarna heb ik het hele riedeltje aan behandelingen gehad zoals chemo en een buismaagoperatie. Tijdens mijn ziekte ben ik enorm goed opgevangen. Ik kon altijd mijn ei kwijt, dus daar ben ik blij mee. Tijdens mijn behandeling ben ik doorgegaan met werken, behalve na mijn operatie natuurlijk. Wel ben ik halve dagen gaan werken. Je krijgt van de ene op de andere dag het etiketje ‘doodziek’ opgeplakt maar zo voelde het niet. Dat ik kon blijven werken was voor mij fijn want daardoor had ik een ‘normaal’ leven. Je leven komt op z’n kop te staan en bij Combi-Ster kon ik gewoon lekker werken. Het was een fijne afleiding en in zekere zin ook een medicijn. Ik heb de chemobehandelingen ook nooit als heel erg zwaar ervaren dus dat scheelt. Daar heb ik mazzel mee gehad. En nu gaat het goed met me hoor.

Je gaat na 22 jaar met pensioen, hoe voelt dat?

Officieel zou ik pas 20 juli met pensioen gaan, maar ik had nog zoveel vrije dagen dat ik ervoor gekozen heb om die op te nemen en per 15 maart te stoppen. Ik vind het wel nog een raar idee hoor. Het voelt nog een beetje alsof ik een maand vakantie ga nemen en dan weer terugkom. Maar ja ik kom natuurlijk niet meer terug.

Wat ga je het meeste missen?

Hoe stom het ook klinkt, ik denk toch de desinfectieruimte. Ik vind het nog steeds heerlijk werk. En natuurlijk ga ik ook mijn collega’s missen. Ik ging met een hoop collega’s goed om. Maar ik weet niet of dat gemis erg lang gaat duren, want je bent er op een gegeven moment ook gewoon aan toe. Ik heb 51 jaar gewerkt dus dan is het ook wel ergens een keertje klaar.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik ben van plan lekker te genieten van mijn kleinkinderen. Ik paste al regelmatig op maar nu kan dat iets meer en flexibeler. Als het onverwachts nodig is bijvoorbeeld. Nu kan ik ook lekker met de kleintjes naar een zwembad gaan of wat dan ook. Leuke uitjes maken. Als het goed is gaan we nu ook het mooie weer tegemoet dus daar ga ik ook lekker van genieten. Ik ben ook van plan wat andere hobby’s op te pakken. Ik hou bijvoorbeeld erg van fietsen dus dat wil ik nu ook weer meer gaan doen. Of lekker op een terrasje zitten. Voor mijn conditie wil ik ook het wandelen gaan oppakken. Ik ben absoluut geen loper maar ik vind wel dat ik het moet gaan doen. En wellicht ook een cursus Frans of gebarentaal. Ik heb plannen zat hoor! Alle extra vrije tijd zal in het begin wel een beetje vreemd zijn maar het went vast snel!

Wil je zelf nog iets kwijt?

Ik hoop dat het goed blijft gaan bij Combi-Ster. Dat iedereen lekker zijn werk kan blijven doen met veel plezier. Ik wens iedereen het allerbeste toe voor de toekomst.